De Wereld in Markante Lezingen

Pied à Terre Lezingen is een bureau dat lezingen organiseert op het gebied van kunst, architectuur, archeologie, geschiedenis, natuur, economie, (geo)politiek en de actualiteit al dan niet gekoppeld aan een bestemming. We gaan daarbij uit van een brede interesse van deelnemers die diepgang zoeken en inspiratie willen opdoen.

Deskundige sprekers vormen het belangrijkste ingrediënt van onze lezingen. Schrijvers, journalisten en onderzoekers, academici en specialisten; ze zijn niet alleen onontbeerlijk vanwege hun kennis, maar ook door hun vermogen om helder en enthousiast voor een breed publiek te kunnen spreken.

In de loop van het jaar vullen wij het lezingenprogramma telkens aan, deels gebaseerd op actuele ontwikkelingen. Wilt u op de hoogte gehouden worden van het aanbod, schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief.

De Wereld in Markante Reizen

Decennialang trachten wij reizen te organiseren die daadwerkelijk anders dan anders zijn. Paul Vigeveno, in 1989 oprichter en eigenaar van Voyage & Culture, later uitgebreid met Marco Polo Reizen. Vanaf 1998 samen met compagnon Otto-Mark Schaap  werden Academische Reizen en het Instituut voor Internationale Excursies hieraan toegevoegd. Hanneke van Mierlo werd vanaf 2000 betrokken bij deze organisaties.

Wij hebben spraakmakende projecten op onze naam staan. In een verder verleden betrof dit bijvoorbeeld de organisatie van de culturele programma’s van het staatsbezoek van HM Koningin Beatrix aan Sofia. In het meer recentere verleden hebben wij onze naam verbonden aan talloze NRC Handelsblad Academies.

En hiermee zijn wij sinds 2017 onder een andere naam doorgegaan. We organiseren al dan niet thematische reizen, telkens met nieuwe invalshoeken en charismatische sprekers/deskundigen die u inwijden in hun wereld. Niet slechts het over u uitstorten van feiten maar de toename van inzicht is belangrijk. Waarbij we trachten tegemoet te komen aan de vele interessegebieden die inherent zijn aan een onderwerp of bestemming. Waarbij we samenwerkingsverbanden aangaan en aantrekkelijke vormen zoeken voor presentaties en lezingen. Op talloze manieren trachten wij reizen naar een niveau te tillen dat ver boven de gangbare norm uitstijgt.

We willen reizen organiseren die een bestemming op verschillende niveaus ontrafelen. Niet alleen op cultureel gebied, maar ook op het gebied van (geo)politiek, economie, onderwijs, binnenlandse en buitenlandse betrekkingen, waarbij aandacht voor geschiedenis en actualiteit. Dit alles met bezieling, de meest inspirerende sprekers en specialisten en aandacht voor lokale omstandigheden en milieu.

Paul Vigeveno

(1953) studeerde geschiedenis aan de lerarenopleiding en aan het Nutsseminarium van de UvA. Vervolgens doceerde hij een tiental jaren en vervulde uiteenlopende functies in het onderwijs. Sinds 1989 organiseerde hij uiteenlopende cultuurhistorische reizen. Hij richtte de reisorganisatie Voyage & Culture op, waarbij in latere jaren Marco Polo Reizen, Academische Reizen en het Instituut voor Internationale Excursies werden toegevoegd. Hij publiceerde daarnaast verscheidene culturele reisgidsen waaronder de recent verschenen zeer uitgebreide ‘Gids van joods erfgoed in Nederland’ geschreven samen met Jan Stoutenbeek.

Hanneke van Mierlo

(1971) studeerde Sociale Geografie aan de Universiteit Utrecht en werkte na haar studie in verschillende functies bij diverse reisorganisaties. Ook was zij twee jaar werkzaam als projectmanager bij een organisatiebureau gericht op de non-profit sector. Vanaf 2002 is zij werkzaam geweest voor Voyage & Culture en later ook de organisaties die tezamen het Institute of Travel vormden. Organiseerde sinds 2006 de NRC Handelsblad academies en daarnaast was zij verantwoordelijk voor conceptontwikkeling, programma en uitvoering van talloze reizen voor diverse opdrachtgevers.

Een veelheid aan inspiratie

In het verleden organiseerden wij talloze lezingen en studiedagen rondom specifieke thema’s en bestemmingen. Zo waren er studiedagen over Suriname, met sprekers als Michel van Kempen en Gert Oostindie. Een studiedag over Klimaat met Hugo von Meijenfeldt, destijds directeur Internationale Zaken van VROM en Salomon Kroonenberg. Een studiedag Indonesië met Henk Schulte Nordholt, Maarten van Rossem in de Rode Hoed over Barack Obama ten tijde van zijn herverkiezing in 2012 en bijvoorbeeld Henk van Os over Bloei en Verval in Venetië.

En op locatie met onder anderen Alexander Rinnooy Kan in Jalta over de toekomst van de EU en de euro; met Bram Vermeulen in Istanbul over de situatie in Turkije; met Fik Meijer over Gladiatoren in Athene; met Ramsey Nasr over Medea in Georgië; met Ben Bot die in gesprek ging met met Al Jazeera correspondente Step Vaessen in JakartaEn nog veel meer! Met Kester Freriks over Scandinavische literatuur in Bergen en met Joris Luyendijk over de worstelingen van een journalist in het Midden-Oosten in Alexandrie. Met Frederike Upmeijer, Wim Pijbes en Christianne Niesten over kunstgschiedenis in de regio Gubbio. Over CERN, het meest prestigieuze onderzoeksinstituut voor natuurkunde met Sijbrand de Jong. En met Rob van Hattem van de VPRO naar aanleiding van de serie Grote Vragen.

 

Wij gaan hiermee door. Voorafgaand en tijdens onze reizen maar ook in Nederland bieden we een programma dat een veelheid aan onderwerpen raakt met interessante sprekers. Met Boekhandel Scheltema worden een aantal lezingen georganiseerd waaraan Rosita Steenbeek en Fik Meijer, Wim Pijbes en Japke-d. Bouma alsook Maarten van Rossem en Ramsey Nasr hun medewerking verlenen. Deze zullen in de loop van 2021 zowel live als online te volgens zijn.