Wim Pijbes
Wim Pijbes (1961) is directeur van de filantropische Stichting Droom en Daad sinds begin 2017. Pijbes studeerde kunstgeschiedenis en was hoofddirecteur van het Rijksmuseum ten tijde van de grote verbouwing en verantwoordelijk voor de transformatie en heropening. Hier was hij initiator van vele spraakmakende en succesvolle vernieuwingen met als resultaat dat het Rijksmuseum European Museum of the Year werd in 2015. Pijbes publiceert regelmatig over kunst, filantropie en de rol van cultuur in de samenleving. Pijbes bekleedt uiteenlopende bestuursfuncties bij o.a. de Vereniging Rembrandt, Droog, , de TEFAF en was visiting professor aan Cambridge University.
Maarten van Rossem
Prof. dr. Maarten van Rossem (1943) studeerde van 1962 tot 1970 geschiedenis in Utrecht. Hij promoveerde in 1983 op een studie over joodse intellectuelen in de Verenigde Staten. In 1996 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. In 2004 werd hem door de KNAW de Eureka Prijs toegekend vanwege zijn verdiensten voor de popularisering van de wetenschap. Van Rossem geeft regelmatig commentaar op politieke en culturele kwesties voor radio en televisie en is hoofdredacteur van het maandblad Maarten!.
Japke-d. Bouma
Japke-d. (Doutzen) Bouma (Arnhem, 4 februari 1970) is eindredacteur en columnist bij NRC Handelsblad. Ze studeerde economie in Groningen, volgde de postdoctorale opleiding dagbladjournalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, was copywriter en werkte als verslaggever bij de Volkskrant.
In 1997 kwam ze bij NRC. Daar schreef ze over media, de Nederlandse Spoorwegen, demografie en onderwijs en is zij de laatste tien jaar eindredacteur. Sinds 2012 schrijft ze wekelijks columns over hoe te overleven op kantoor, over jargon, taal en hoe we over vrouwen en mannen denken. Deze columns werden gebundeld in, inmiddels, zes boeken.
Rosita Steenbeek
Rosita Steenbeek studeerde enige tijd Klassieke talen in Utrecht en deed haar propedeuse theologie. Ze zwaaide om naar Neerlandistiek en studeerde af in de Moderne Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.
Na haar doctoraal vertrok ze naar Rome (waar ze in film- en televisieproducties speelde, artikelen schreef voor Vrij Nederland en boeken vertaalde uit het Italiaans, onder meer van Alberto Moravia.) Al snel wijdde ze zich volledig aan het schrijven. De meeste boeken hebben een Italiaans decor. Schimmenrijk gaat over de Etrusken, Siciliaans testament, Ballets Russes speelt in Venetië. In Ander licht volgen we de Nederlandse schilders die in de 17e-eeuw naar Italië trokken. Amsterdam-Delphi is het verslag van de fietstocht die ze maakte van Amsterdam naar het Orakel. In 2015 verscheen Rose. Een familie in oorlogstijd, over haar Duits-joodse grootmoeder. Wie is mijn naaste? behandelt het vluchtelingendrama en is gesitueerd op Lampedusa, Sicilië en in Libanon.
Momenteel schrijft ze een wekelijkse column voor Trouw en legt ze de laatste hand aan een historische roman over Julia, de dochter van keizer Augustus.
Joyce Roodnat
Joyce Roodnat (1955) schrijft sinds 1980 voor NRC Handelsblad. Roodnat begon haar carrière als film critica, maar zij breidde al spoedig haar specialismen uit naar theater, dans en (Nederlandse, Angelsaksische en Italiaanse) literatuur. Van 2002-2011 schreef ze de wekelijkse wandelrubriek ‘Aan de wandel’.
Van 2003-2011 selecteerde ze kwaliteitsfilms en begeleidde die met een beschouwing. Deze activiteit werd in 2005 bekroond met de Louis Hartlooperprijs voor filmessayistiek en in februari 2007 met de Culturele Prijs van de Italiaanse Kamer van Koophandel. Roodnat schreef diverse romans.
Fik Meijer
Fik Meijer (1942) studeerde klassieke talen en oude geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, waar hij in 1973 promoveerde. In 1992 werd hij bijzonder hoogleraar zeegeschiedenis van de klassieke oudheid en in 1999 hoogleraar oude geschiedenis.
Sinds 2007 is hij met emeritaat. De laatste vijftien jaar heeft hij zich met veel succes toegelegd op het schrijven van boeken voor een breed publiek, waaronder Gladiatoren, Paulus, Macht zonder grenzen, De Middellandse Zee, Twee steden en Jezus. Al deze boeken werden positief ontvangen en beleefden vele herdrukken. Hij ontving in 2005 de Oikos publieksprijs. In oktober 2017 publiceerde Meijer Via Appia, met Horatius langs de koningin der wegen.